Blogger Widget

2016. január 24., vasárnap

21. századi kosárfonás


Ha majd szépen meggyilkoltuk az összes fát és bokrot, és csak az maradt, amit belőle készítettünk, akkor jól fog jönni őseink kosráfonó technikája és az a rengeteg újság, amit kinyomtattunk, de senki  soha nem olvasott el.


Gyerekkoromban egyszer volt szerencsém kosárfonást tanulni egy igazi kosárfonó nénitől. Akkor elgondolkodtam mennyit dolgoztak az emberek régen olyan egyszerű dolgokért, mint egy kosár. Nagyon megtetszett ez a mesterség, olyan egyszerű, de nagyszerű, de tisztában voltam vele, hogy ha hazamegyek nem sok esélyem lesz az unalmas óráimban ennek hódolni, mivel a kosárhoz való vesszőket beszerezni nem egy városi lánykának való.

Aztán felnőttként találtam rá a modern újrahasznosítós kosárfonásra, amit mai napig nagyon élvezek.

Nagyon kevés hozzávaló kell hozzá:

- rengeteg újságpapír
- hurkapálca (jelen esetben szívószál)
- technocol, vagy más erős ragasztó
- hullámpapír (bármelyik otthon porosodó dobozodat szétvághatod)
- ruhacsipeszek
- és ha szeretnéd befesteni, természetesen festék és ecset


Amikor először készítettem ilyet, akkor egy portugál néni nagyon kis kedves videója alapján ügyködtem. Ha nem elég az az egyszerű megfogalmazás, amivel én mesélek a folyamatról, akkor mindenképpen nézd meg!
Első dolgunk elkészíteni a "vesszőket". Ehhez az újságpapírlapokat kétszer hosszában elfelezzük, és a hurkapálcára tekerjük. Elég csak a végén a sarkára egy kis ragasztó tenni és úgy fog maradni!
A munka nagy részét ez a tevékenység teszi ki, de ne aggódj, mert közben nézheted a kedvenc sorozatodat, vagy akár pletykálhatsz a barátnőddel!


Én most egy szögletes kaspó munkafolyamatát fotóztam be, de természetesen minden olyan formát el tudsz készíteni, amit már láttál "igazi" kosárban.
Tehát a hullámkartont aszerint vágd ki, hogy henger alakú, vagy szögletes kosarat szeretnél. A vesszőket ragaszd rá az egyik kartonra, a másikat pedig a vesszőkre. El is kezdheted a kosarat fonni. A kosárfonás alapja az, mint ami egyébként a szövésnek is, hogy vízszintes szálakkal kerülgetjük a lefikszált függőleges szálakat. Tehát elindulunk és a már leragasztott "vesszők" alatt, majd felett vezetjük a vízszintes "vesszőt".
A végén a függőleges szálakat visszarejtjük a kosár belsejébe, és kész is a kosarunk.


Aki szereti a rusztikus, bohókás stílust, vagy talált egy szép színes újságot, annak nem ajánlom a kosár lefestését, de aki szeretné, hogy elegáns legyen, vagy a berendezéshez egy bizonyos színűre van szüksége, az könnyen javíthat a helyzeten.
Akik már festettek otthon bútort, vagy ablakkeretet, használhatják a megmaradt zománcfestéket.  A vízbázisú zománcfestékkel is teljesen szép hatást tudunk elérni.
Akik ennyire nem rajonganak a festésért, és nincs otthon raktáron zománcfesték, azoknak a hobby boltokban kapható tubusos akrilfestéket ajánlom.


Ezután már csak a méltó helyét kell megtalálni a lakásban!
Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése